lunes, octubre 09, 2006

Un debat també en castellà

El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, José Montilla, ha originat una considerable polèmica en proposar a Artur Mas que tots dos protagonitzin un debat en una cadena televisiva d'àmbit estatal, per descomptat en llengua castellana, a més d'un altre a Catalunya, aquest en català. Artur Mas s'hi nega. Diu que parlar en castellà espanyolitza la campanya, i que un debat sobre les eleccions de Catalunya s'ha de fer en català. Òbviament, es tracta d'arguments raonables. Sobretot, en un nacionalista.

Montilla, per la seva banda, argumenta que les cadenes estatals tenen una considerable audiència a Catalunya i que, per tant, també val la pena fer aquest debat. A més, diu que aquestes eleccions interessen a tot l'Estat. També són uns raonaments correctes. Lògicament, Mas vol mantenir el caràcter estrictament català de la campanya i de les eleccions, i en aquesta línia, un debat en castellà trencaria aquesta dinàmica. És una posició lògica en un nacionalista.

Per la seva banda, Montilla s'està esforçant a mobilitzar l'electorat, tradicionalment abstencionista en les eleccions catalanes, dels cinturons industrials, un electorat castellanoparlant. És lògic, per tant, que pretengui espanyolitzar la campanya. Les dues estratègies són molt clares. Però, al marge d'estratègies de partit, la proposta de Montilla suscita algunes preguntes que caldria contestar abans de descartar el seu plantejament. Es tracta de veure si el debat en una cadena estatal pot ser beneficiós o no.

És bo per a aquestes eleccions que a la resta de l'Estat es coneguin els plantejaments dels dos principals candidats? És bo per als castellanoparlants de Catalunya tenir l'oportunitat d'escoltar els dos programes en la seva llengua? En principi, les dues preguntes haurien de tenir una resposta positiva. Perquè no s'entén quin perjudici pot produir a aquestes eleccions el fet que es faci un debat en castellà de manera que sigui possible seguir-lo a tot l'Estat. Quin és el problema?

El nacionalisme català sol queixar-se que a la resta de l'Estat hi ha un profund desconeixement de la realitat de Catalunya. El debat que proposa Montilla podria ser una excel·lent oportunitat per reduir aquest desconeixement. Negar-se ara a un debat que pugui ser vist a tot l'Estat i queixar-se després que Espanya no entén Catalunya seria un exercici d'una incoherència total. D'altra banda, tampoc no es pot negar el fet que Catalunya és una nació bilingüe. Per tant, no és res extraordinari que es faci un debat en una d'aquestes dues llengües. Negar l'existència d'aquest bilingüisme és negar la realitat, cosa que mai no dóna bons resultats.


Editorial E-noticies

No hay comentarios: